IHC Architects

Bouwen in Nederland in vergelijking met Curaçao en Spanje Deel1: Curacao

Villa Terrace Estate Curacao uitzicht ontwerp IHC architects
  • test :

Villa Terrace Estate Curacao uitzicht

Deel 1: Curaçao uitgelicht

Een huis bouwen, een bedrijfspand of ander commercieel object ontwikkelen werkt in principe overal ter wereld hetzelfde. Met de nadruk op ‘in principe’. De constructieve uitgangspunten zijn vaak gelijk. Het materiaalgebruik nagenoeg hetzelfde, al zie je hier al de eerste verschillen ontstaan. Dan is er nog het bouwproces. Daarin zien we wellicht de meeste verschillen per land of regio. Het bouwproces is namelijk sterk afhankelijk van de lokale omgeving, regels en richtlijnen, leveranciers, arbeidskrachten en het klimaat.

 

In een drieluik lichten we de meest opvallende verschillen per land uit. Hoe is het om te bouwen in Curaçao, Nederland en Spanje? De drie landen waar IHC architects actief is, kennis en ervaring heeft van de lokale mogelijkheden, uitdagingen en beperkingen. In het eerste deel lichten we het heerlijke tropische eiland Curaçao uit.

 

Klein eiland, beperkte middelen

 

Op een klein eiland als Curaçao, zijn de lokale middelen beperkt. Met slechts 150 duizend inwoners, is het lokale aanbod gering. Dus ook van bouwmaterialen en middelen. Ook de veelzijdigheid van bijvoorbeeld bouwmaterialen, meubels en woondecoratie is kleiner. Kijk maar eens om u heen in een bouwmarkt op Curaçao of in Nederland. Een duidelijk verschil! Wilt u materiaal gebruiken dat niet op het eiland verkrijgbaar is? Dan kunt u dat importeren. Bij grote hoeveelheden vaak lucratief. Bij kleine aantallen vaak erg duur.

 

Klein eiland, weinig leveranciers

Villa Terrace Estate Curacao modern zwembad, moderne architectuur IHC architects

Dat gaat ook op voor het aantal leveranciers en aannemers op Curaçao. Het aantal bekwame partijen in de bouwsector op Curaçao is beperkt. Er worden op Curaçao simpelweg minder huizen en kantoren gebouwd, dan bijvoorbeeld in Nederland of Spanje. Er zijn daarom maar een aantal partijen die veel vierkante meters maken, bekwaam zijn en kwaliteit leveren. Kleine partijen werken vaak maar aan één project tegelijk, waardoor wachttijden kunnen oplopen

 

De invloed van zon, zout en wind

Villa Vista Royal moderne bouw Curacao, architectuur IHC architects

Zon

Waar u in Nederland rekening moet houden met kou (geïsoleerde ruimtes, dubbelglas, etc.) en regen (veel overdekt), moet u bij het bouwen van een huis op Curaçao rekening houden met zon, zout en wind. Het aantal zonuren op Curaçao is vele malen groter, met een sterke Uv-straling. Schaduw creëren bij uw villa op Curaçao is daarom geen overbodige luxe. Door de zon verschieten materialen ook gemakkelijk van kleur. Kies bijvoorbeeld voor je loungeset buiten voor een goede kwaliteit bekleding; textiel dat tegen een stootje kan en niet snel vervaagd door de zon.

 

Zout

Bouwt u dichtbij de zee? Houd dan ook rekening met invloed van zout. Dus zout op uw muur, op het terras en op uw meubilair buiten en soms ook binnen, bij grote open ruimtes. Goed onderhoud en regelmatig schoonmaken is essentieel om de levensduur van uw houten vlonder te verlengen en de uitstraling intact te houden.

 
Wind

Dan is er nog de aangenaam verkoelende Caribische wind. Tijdens de heetste momenten van het jaar (augustus, september) valt de wind bijna helemaal weg en bent u blij dat uw huis ‘op de wind’ is gebouwd, om toch een zuchtje mee te pakken. Tijdens periodes dat het flink hard waait, kan het zijn dat u op dezelfde locatie uw wijnglas vast moet houden, omdat deze van de tafel waait. Kortom, bouw op de wind, maar zorg ook dat u de hoeveelheid wind kunt regulieren. Met shutters bijvoorbeeld.
 

Bouwadvies ABC-eilanden

Huis bouwen op Curaçao, Aruba of Bonaire? Kantoor, vakantiepark of resort? Wij draaien al jaren mee in de lokale Curaçaose markt, maar ook op Aruba en Bonaire. We kennen de eilanden, de mogelijkheden, kansen en beperkingen als geen ander. Voor (nagenoeg) alles hebben we een passende oplossing. Bel of mail ons voor pragmatisch en innovatief bouwadvies.

Kennismaken met IHC architects om te toetsen of wij aan uw verwachtingen voldoen? Maak hier een vrijblijvende afspraak in Nederland, Curaçao of Spanje.