IHC Architects

Bouwen in Nederland in vergelijking met Curaçao en Spanje Deel 2: Nederland

  • test :

Boerderij in Gemert interieur Nederland naar woonboerderij door IHC architects

Deel 2: Nederland uitgelicht

Met IHC architects zijn we al geruime tijd actief in Nederland en Curaçao en sinds kort ook in Spanje. We leren van de verschillende bouwstijlen, wet- en regelgeving, gewoonten en klimaten in de diverse landen. Sommige ideeën die we opdoen in Nederland voeren we tevens op Curaçao of in Spanje uit. Of andersom.

 

In een serie van drie blogs zetten we de verschillen in ontwerpen en bouwen in de diverse landen uiteen. We hebben Curaçao reeds uitgelicht. Vandaag is Nederland aan de beurt. Wat maakt het ontwerpen, bouwen en verbouwen van vastgoed in Nederland uniek, ten opzichte van Curaçao en Spanje? Wat zijn de voordelen en wat zijn de uitdagingen? En welke Nederlandse ervaringen tillen we mee over de grens en andersom? We hebben zes opvallende zaken van bouwen in Nederland uitgelicht.
 

Verschillende seizoenen

 

In Nederland hebben we te maken met vier seizoenen, dus uiteenlopende weerinvloeden. Het ontwerp van een woning in Nederland moet daarom ‘meebewegen’. In de winter houden we de kou graag buiten, terwijl we in de zomer de verkoeling graag binnenlaten. Het ontwerp van een woning in Nederland moet daarom flexibel zijn. Een huis moet zowel kunnen isoleren als ventileren. Een uitdaging dus! Tevens is het een groot verschil met de woningen die we op Curaçao ontwerpen, die vooral gebouwd zijn om te ventileren, door het tropische klimaat jaarrond.

 

Creatief door strikte wet- en regelgeving
Moderne verbouwing huis Nijmegen, door IHC architects

In Nederland hebben we overal wetten en regels voor. Waar de regels op Curaçao daarentegen een stuk soepeler zijn, of simpelweg ontbreken. Spanje valt er wat betreft de striktheid van wet- en regelgeving een beetje tussenin. Wij zien deze striktere wet- en regelgeving in Nederland juist als een uitdaging en niet als een beperking. Het daagt ons uit om nog creatiever te zijn, binnen de gestelde regels en richtlijnen. Juist dan kun je in Nederland het onderscheid maken, met een uniek ontwerp.

 

Eentonige omgeving
Nederland is een vlak land. Onze heuvels mogen geen naam hebben, in vergelijking met de bergen op Curaçao en in Spanje. De landscaping en onze uitzichten in Nederland zijn over het algemeen redelijk eentonig. Zeker in vergelijking met de schitterende mediterrane omgeving in Zuid-Europa of de indrukwekkende uitzichten in de Caraïben. Op prachtige plekken in Nederland na, is de landscaping door de regel genomen vrij eentonig. Bij onze ontwerpen in Nederland steken we daarom veel tijd en energie in het ontwerp van de landscaping, om het binnen- en buitenleven in harmonie op elkaar af te stemmen.

 

Prachtige panden met geschiedenis
Moderne verbouwing huis Nijmegen, door IHC architects

Oud met nieuw combineren; het is één van onze favoriete uitdagingen als architectenbureau met een voorliefde voor moderne architectuur. Zowel in Nederland, als in Spanje en op Curaçao. Nederland heeft een overvloed aan prachtige historische panden. Door moderne elementen toe te voegen, krijgen deze prachtige panden een nieuw leven.

 

Groot aanbod partners en leveranciers
architectuur IHC architects

In tegenstelling tot het kleine eiland Curaçao, hebben we in Nederland een groot aanbod partners en leveranciers. We hebben daarom ruime keuze uit bijvoorbeeld bouwmaterialen. Deze kennis en ervaring nemen we overigens ook mee naar Curaçao, waardoor wij ook als architectenbureau op Curaçao een relatief ruim aanbod kunnen bieden.

 

Bouwadvies in Nederland
Heeft u plannen om een woning of ander type vastgoed te ontwerpen en ontwikkelen in Nederland? Of heeft u plannen om bestaand vastgoed te renoveren of verbouwen? Wij adviseren u graag! Neem hier contact met ons op, voor een persoonlijk kennismakingsgesprek.